I slutet av augusti ska jag och min man åka till Italien och vandra i alperna. Min man har varit i Italien, Schweiz, Frankrike och Österrike och vandrat, men jag har bara vandrat i svenska fjällen ett par gånger. Det var länge sedan jag sist var ute på någon flerdagarsvandring, så det ska bli spännande.

Jag har börjat titta på friluftskläder nu, för jag måste köpa både byxor och jacka till vandringen. Men var hittar man de bästa friluftskläderna? När jag senast köpte friluftskläder var det bara två märken som gällde, Fjällräven och Haglöfs. Idag finns det ju hur mycket som helst att välja på och de mest kända märkena är ju svindyra.

Förmodligen får man betala mycket för det lilla märket på jackan eller byxan. Då lägger jag hellre pengarna på funktion och passform.

Jag har hittat en shop jag gillar och det är den här: https://www.jagarliv.se/fritid/friluftsklader/

Förutom friluftskläder måste jag också ha ett par nya vandringskängor och det börjar bli bråttom om jag ska hinna gå in dem. Jag har haft tillräckligt med stora skavsår under vandringar förr, så jag vet hur viktigt det är med ett par väl ingångna kängor.

Träning för vandring

Även om jag är relativt vältränat så måste jag träna lite extra för vandringen. Jag har börjat gå i slalombacken någon gång i veckan och har även varit ute på lite längre promenader med ryggsäcken på. Många tror att det ska vara enkelt att vandra i alperna. Men man glömmer lätt hur kuperat det är och att det krävs mycket av benmuskler och knän för att klara av det. Att bära tungt under vandringen är ju heller inget man gör varje dag. Därför kan det vara en bra idé att slänga ner några vattenflaskor i ryggsäcken och ge sig ut på promenad.

Om man är tränad för både kuperingen och tyngden av ryggsäcken så blir det så mycket roligare att vandra.