Att dränera hus kan vara både tröttsamt men framförallt dyrt! Jag har själv varit med om att dränera fyra stycken hus i mitt liv och det har inte varit en dans på rosor. Väldigt tröttsamt om man ska göra det själv, nu har jag inte genomfört alla fyra dräneringarna själv utan faktiskt tagit hjälp när jag känt att det blivit övermäktigt. Mitt första hus skulle jag absolut göra i princip allt med och tyckte det var dyrt och onödigt att ta hjälp av någon. Jag slet som ett djur och framförallt när jag grävde runt huset hade jag behövt assistans av någon med grävmaskin, det hade varit värt pengarna.

Ta hjälp med att dränera

När jag köpte mitt andra hus blev det ytterligare ett projekt med dränering men den gången var jag lite smartare och hyrde mig en liten grävare en helg. Det blev ändå ganska slitigt då det var både sten och berg där jag skulle gräva så jag fick läsa på litegrann om snigelsprängning för att få bort de stora stenblocken. Det gick ju inte över en helg så det blev till att hyra grävaren ytterligare en helg lite längre fram. Det dräneringsprojektet tog nästan längre tid än det första som jag grävde utan grävare.

Dränera huset med rot-avdrag

De två sista husen så hade jag fått nog av att dränera och ansåg min tid var mer värt än så. Min fru tyckte också att det var en god idé att anlita någon som kunde göra det mycket snabbare som hade vanan inne av att dränera hus. För en gångs skull höll jag med frugan och ringde runt och begärde offert. Jag gjorde grundarbetet själv men lät en grävmaskinist göra slitjobbet, så fixade jag själv till dräneringsbotten och rören och sedan fick grävmaskinen täcka över allting igen, det gick så otroligt mycket snabbare de två sista gångerna och nu ska jag aldrig köpa ett hus att dränera igen.